בקורס החדש שילבנו קיימות עם מחקר בשדה (תרתי משמע). הרעיון היה להתחבר לטבע, לאדמה, לסביבה שלנו בחופים ולחיים ברי קיימא, אבל על אמת. לחקור וללמוד ובמקביל לבצע בשטח.
בהנחיית ד"ר אירית זורר ונועה תבור-דגן קיימנו סיעור מוחות והעלינו המון רעיונות לפרויקטים מקיימים ובסופו של תהליך בדיקת היתכנות בהתאם למגבלות שלנו (פעם בשבוע בלבד, תקציב, אלרגיות, מקום, מה ניתן לחקור בכלים שבידנו וכד') בחרנו והתמקדנו במספר פרויקטים. נחלקנו לצוותים והתחלנו בביצוע.
הקונספט הכללי היה גינות מחקר: גינת פרפרים, ערוגות בשיטת NO-DIG וגינת צמחי תבלין (פירוט בהמשך לכל המעוניינים). איך עושים ומה כדאי, בדקנו ולמדנו בעצמנו וגם הקמנו בעצמנו, ניכשנו, הבאנו אדמה, דישנו, שתלנו והשקינו לאורך כל המחצית. במקביל ניסחנו שאלות מחקר, קבענו פרמטרים לבדיקה וערכנו תצפיות בשטח (למשל האם פרפרים נמשכים לצבע מסויים של פרח? או אלו הבדלים נראה בין ערוגת בר לבין ערוגה מטופלת ותוך כמה זמן? ועוד).
הבטחנו קורס מקיים וקיימנו. השתמשנו שימוש חוזר בכל הציוד שנדרשנו אליו: את הערוגות המוגבהות על פני האדמה הכנו מקרטונים וחתיכות עץ שמצאנו ברחבי חופים ורופין, את הצמחים הפונדקאים שתלנו בעציצי פלסטיק גדולים שנמצאו ברחוב, חלק מהשתילים באו מהגינות הפרטיות של המנחות. אפילו את השילוט הכנו מקרשים שמצאנו ואת הטקסט על גבי השלט שרפנו (כן, כן) בעזרת זכוכית מגדלת. למעשה רכשנו רק אדמת שתילה ושתילים מסויימים. גם כאשר נצפו מזיקים, בדקנו כיצד נוכל לפעול בהדברה ירוקה ולא פוגענית (כך למשל כשנמלים בנו להן מושבה בעציץ הפונדקאי שלנו, פיזרנו קפה שחור).
והיה ממש נחמד כשבמהלך ההפסקות באו לעזור לנו חברים מקורסים אחרים, הרגשנו הסביבה שלנו בחופים נרתמת למען הסביבה שלנו בחופים 🙂
היו לנו גם תוכניות על הקמת תיבת עטלפים ומצלמת מעקב, חממה, מכירת תיונים טבעיים, תיבות קינון ועוד ועוד. אבל, נשאיר משהו לשנה הבאה!
1. גינת פרפרים – הכנו את האדניות, שמנו אדמת שתילה, דישנו ושתלנו פרחים מסוגים שונים ובצבעים שונים: אדום ורוד צהוב סגול ולבן ורצינו לראות האם פרפרים ימשכו לגינה ולאיזה פרחים הם יבואו. שאלת המחקר שלנו היתה שהפרפרים מעדיפים צבע מסוים או גודל מסויים של עלה כותרת. גם שתלנו צמחים פונדקאים שעליהם יוכלו לגדול בבטחה זחלי פרפרים. את הפרויקט סיימנו ממש לקראת סוף המחצית. בתצפיות שקיימנו לא נחזו פרפרים עדיין. במקומם הגיעו המון דבורים…אולי בשנה הבאה.
2. גינת no dig – הקמנו ערוגות בשיטת ה- no dig אשר הוצעה על ידי אחת מחברות הקבוצה ומהווה שיטה מקיימת בה לא חופרים באדמה כי או שהאדמה לא מתאימה לגידול חקלאי או שי אפשר לחפור בכלל או שלא רוצים להכביד על הקרקע בגידולים נוספים. שמנו שכבות של קרטונים על הקרקע ועליהם שפכנו אדמה ורק אז שתלנו נענע, בזיליקום, אורגנו וזעתר. בנוסף חצינו את הערוגה לשני חצאים ועשינו ניסוי: בחצי אחד שתלנו, השקינו ושמנו דשן ובחצי השני השארנו את האדמה כמו שהיא בלי שום טיפול או התערבות. רצינו לראות ולמדוד מה יהיה הבדל בין שני הערוגות (השתילים היו זהים מבחינת סוג וגודל בשתי הערוגות), אלו מזיקים נזהה. קיימנו מספר תצפיות תוך מדידות קפדניות של הפרמטרים שנקבעו.
3. גינת צמחי תבלין – שתלנו כמה סוגי נענע, רוזמרין, בזיליקום סגול, בזיליקום, פטרוזיליה וזה הצטרף למה שהיה קודם שהיה בעיקר שומר ורוקט. עכשיו זו גינה שממש גדלה והיא לשימוש כל מי שבחופים. אפשר לצרוך פחות תיונים קנויים – ולקחת הישר מהגינה.